JAK DOSAHOVAT STAVU FLOW

Představte si, že byste dostali na výběr – můžete být buď týden v práci nebo na dovolené (za stejné peníze). Co byste si zvolili? Asi tuším odpověď, ale proč tomu tak je?

Práci si často spojujeme s nepříjemnostmi – stresem, tlakem a povinnostmi, zatímco dovolenou s volností a pohodou. Tohle rozdělení mezi „prací“ a „zábavou“ nás provází od dětství. Většina z nás slyšela větu: „Nejdřív práce, potom zábava!“ a od té doby máme pocit, že práce je nutné zlo, zatímco zábava je zasloužená odměna.

Ale co kdyby to šlo jinak? Co kdyby práce mohla být také zábava? (pokud jste přesvědčeni, že práce nemůže být příjemná nebo zábavná nebo jen občas, doporučuju číst dál)

Vadilo by vám, kdybyste dokázali dosáhnout mnohem lepších výsledků díky tomu, že se při práci začnete cítit lépe? A co kdyby k tomu stačilo, abyste na sebe tak netlačili, více odpočívali a nepřemýšleli nad tím, jak to všechno dopadne? 

Jestli se ptáte, jak vám tohle může přinést lepší výsledky, odpověď je flow. 

Flow je již dlouhá léta vědecky popsaný stav, ve kterém jsme schopni dosáhnout až 4x více práce za stejný čas. Ve flow jsme plně soustředěni a ponořeni do práce, stírá se rozdíl mezi námi a činností, práce nám přináší uspokojení a výsledky přicházejí přirozeně, bez pocitu námahy, i když se jedná o náročnou činnost.

Jak to funguje? Zjednodušeně, je to stav, ve kterém přestaneme tak usilovně přemýšlet a snažit se nad vším mít kontrolu, přestaneme hodnotit, jak nám to jde nebo nejde nebo jak to dopadne a jen se jakoby necháme unášet proudem, který vás k výsledku vede, jako byste nechali, aby se práce děla sama skrz vás (tak tento stav popisovali účastníci výzkumů – proto vznikl název flow).

Co potřebujete k tomu, abyste dosáhli stavu flow?

Ve zkratce – přestaňte dělat, to, co jsem popsal v předchozím odstavci. Více v detailu budeme stav flow a jak se do něj častěji dostávat probírat na online workshopu 26.9. (odkaz na přihlášení zde). Na rozdíl od ostatních, kteří mluví o flow jako o speciálním stavu, který lze dosáhnout jen za určitých podmínek, budeme ukazovat, že se jedná o náš přirozený stav, ze kterého se bohužel nevědomky čím dál tím více vyrušujeme. 

Objevte nový způsob, jak se postavit k práci s lehkostí a zažívat při ní (skoro) stejné pocity, jako na dovolené.

Tématu FLOW se budeme věnovat na prvním online workshopu série UNIVERZÁLNÍ PRINCIPY MYSLI dne 26. 9. 2024.

Na online workshop ZDARMA se můžete přihlásit níže.

Spoluzakladatel Coaching Prosperity s.r.o., Transformativní kouč
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů